
Lidt om SWOT-modellen
En analyse du vil falde over igen og igen på en handels- og erhvervsuddannelse, er SWOT-analysen. Det er en simpel og effektiv analyse af en virksomheds interne og eksterne situation – i et øjeblik. Analysen er nem at udarbejde, men skal ofte opdateres, da den er baseret og defineret af et øjeblik i virksomhedens levetid.
I en virksomhed er det ikke ualmindeligt, hvis der lige pludselig opstår situationer der kræver handling og byder på beslutningsprocesser, og da kan en frisk analyse være god at have i baghånden, da den kan give overblik over virksomhedens interne og eksterne situation.
Hvis en virksomhed skal lancere et nyt produkt, gennemgå rebranding eller implementere ny teknologi, processer eller andet, så er det også godt at have SWOT-modellen som overblik over virksomhedens situation. En SWOT-analyse kan hjælpe med at identificere områder man skal være opmærksom på, og eventuelt ændre på, når man står overfor interne eller eksterne faktorer, der vil påvirke f.eks. driften af virksomheden.
SWOT-modellens sammensætning og opbygning.
Navnet SWOT er engelsk og står for: Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats. Disse faktorer i en virksomhed skal oversættes direkte, og er derfor virksomhedens styrker, svagheder, muligheder og trusler. De er fordelt under 2 forhold, som hver indeholder en positiv og en negativ faktor:
Interne forhold
Interne forhold er områder og ting som virksomheden har kontrol over.
Styrker (Strengths)
Denne interne faktor er positiv, og fortæller om virksomhedens styrker. Styrker i virksomheden kan f.eks. være:
God økonomi
Kundeloyalitet og -tilfredshed
Virksomhedens kendte brand
God arbejdskultur
Stærke interne processer
Virksomhedens ry / historie
God presseomtale
God lokation
Effektiv hjemmeside
”Billig” produktion
Osv.
Alt hvad virksomheden er god til og klarer sig godt med, på nuværende tidspunkt, er virksomhedens styrker, og giver overblik over virksomhedens positive kompetencer og forhold.
Svagheder (Weaknesses)
Denne interne faktor er negativ, og fortæller om virksomhedens svagheder. Svagheder i virksomheden kan være de samme ting som læst ovenfor i styrker, bare negativt, som f.eks.:
Dårlig økonomi
Dårlig kundeloyalitet og -tilfredshed
Ukendt brand
Dårlig arbejdskultur
Uklare / dårlige interne processer
Virksomhedens ry / historie
Dårlig presseomtale
Ringe lokation
Langsom / gammel hjemmeside
Dyr produktion
Osv.
Eksterne forhold
Eksterne forhold er områder og ting som virksomheden ikke har kontrol over. Disse eksterne forhold skal virksomheden tage stilling til og enten udnytte eller imødekomme bedst mulig, for at fortsat optimere virksomhedens brand, vækst og konkurrencedygtighed, uanset hvad omgivelserne bringer.
Muligheder (Opportunities)
Økonomiske opsving
Konkurrenter klarer sig dårligt / forlader markedet
Teknologisk udvikling
Fordelagtige lovændringer
Nye markeder
Trusler (Threats)
Økonomisk krise
Lovændringer der påvirker produktion, salg, industrien, osv.
Nye konkurrenter
Nye tiltag fra konkurrenter
Nye teknologier
Når man har udarbejdet sin SWOT-analyse, kan man arbejde videre på den, ved at kigge på en TOWS-analyse. Læs vores blogindlæg om TOWS her: TOWS-analyse.
Kilder
Mannaz – SWOT analyse – metodebeskrivelse
Skrevet af Daniela Nordgård – SoMe- og CC-praktikant