Hjem – Ude – Hjem-modellen

19. mar. 2025

Når man skal analysere en historie, og særligt handlingsforløbet, så giver kontraktmodellen et overblik over hovedpersonens færden gennem forskellige faser.


Sagt på en anden måde, så giver denne simple model et godt overblik over handlingsforløbet og handlingens opbygning, samt de prøvelser, eller faser, hovedpersonen skal igennem.


Kontraktmodellen har flere navne, og er nok mere kendt som hjem – ude – hjem-modellen. Derudover kaldes den også:

  • Ro – konflikt – ro

  • Harmoni – disharmoni – harmoni

  • Før – under – efter

  • Kosmos – kaos – kosmos

 

I kontraktmodellen bruges faserne hjem – ude – hjem


Hjem – Her er hovedpersonen hjemme. Hjemme skal ikke altid forstås som noget sikkert eller godt, det skal mere forstås som hovedpersonens vante omgivelser og hverdag. Hovedpersonens hjem i starten, kaldes også kontrakt. Det er ofte at hovedpersonen savner eller mangler noget i denne fase. Lige inden fasen skifter til ude, oplever hovedpersonen et kontraktbrud. Dette betyder at de vante omgivelser bliver forstyrret, og hovedpersonens hverdag skal til at ændre sig.


Ude – Her befinder hovedpersonen sig i usikre og uvante omgivelser, der kan opleves på mange måder. Det kan være skræmmende, utrygt, underlig og dramatisk – én ting er sikkert, det er ikke som det var, i den forrige fase. Det er i denne fase hovedpersonen skal igennem prøvelser, udfordringer, forhindringer og kriser. Det er også her hovedpersonen kan udvikle sig personligt, og lære noget af de ting han/hun overvinder. I slutningen af denne fase og lige inden den næste, oplever hovedpersonen en kontraktetablering, hvor alt falder på plads, prøvelserne er overstået og hovedpersonen kan vende tilbage til en stabil hverdag – ofte bedre end det var i begyndelsen.


Hjem – Hovedpersonen har sejret over sine prøvelser og fået stabile rammer omkring sig igen. Det er måske ikke det samme ”hjem” som hovedpersonen kom fra – det kan være helt nye omgivelser, men oftest vil det være et bedre ”hjem”, end det var i begyndelsen. Dette er også grunden til at modellen ender højere oppe, end det startede.

 

Man bruger for det meste denne model til at analysere eventyr og film, men den kan selvfølgelig også bruges på andre tekster – det er en vurderingssag man skal tænke over, når man vælger en analysemodel, til en tekst eller film, man ønsker at analyserer.

 

Denne model kan også bruges sammen med andre modeller, hvis man ønsker en grundig analyse af en tekst eller film. Kontraktmodellen fokuserer på handlingsforløbet, til spændingsforløbet kan man dertil anvende berettermodellen, og til personerne i en historie kan man anvende aktantmodellen.

 

Du kan læse og lære om berettermodellen på vores blogindlæg – Berettermodellen.

Du kan læse og lære om aktantmodellen på vores blogindlæg – Aktantmodellen.

 

Kilder

Indidansk – Kontraktmodellen

Filmcentralen – Kontraktmodellen

 

Skrevet af Daniela Nordgård – SoMe- og CC-praktikant