
Emotionelle kundetyper er et segmenteringsværktøj, som er kommet til på baggrund af psykologi, kommunikationsteorier og neurovidenskab. De traditionelle segmenteringsmetoder, inddeler forbrugere efter køn, alder, geografi, indkomst, osv., hvorimod emotionelle kundetyper, bygger på emotionelle og psykologiske faktorer, der spiller ind når man foretager et køb – altså en kundes indkøbshumør.
Der er i alt 4 forskellige kundetyper inddelt efter farverne rød, gul, blå og grøn.
Den røde kundetype – ”Zapper-typen”
Den røde kundetypes indkøbshumør er oftest fremkaldt pga. kedsomhed, og derfor er købsmotivationen: stimuli. Denne kundetype har et stort behov for stimuli og elsker at være ”firstmover”. Denne kundetype er vild med det nyeste og noget der overrasker eller udfordrer. ”Fornyelse” er et godt nøgleord til denne kundetype. Kundetypen interesserer sig for nyeste trends, design og originalitet. Du kan fange denne kundetype ved at appellere til kundens passion og nysgerrighed, indenfor populære, spændende og udfordrende produkter og services.
Den gule kundetype – ”Moder-Teresa-typen”
Den gule kundetypes indkøbshumør er oftest fremkaldt pga. følelsesmæssig ubalance, og derfor er købsmotivationen: velvære. Denne kundetype har et stort behov for at bevare gode relationer og at der er en god relation imellem jer, kundetypen og leverandøren, og have en god balance i livet. ”Omsorg” er et vigtigt nøgleord for denne kundetype, uanset om det er at drage omsorg for andre, eller sig selv. Du kan gøre købet lettere for denne kunde, ved at fortælle om produktet eller ydelsen, samt hvem der står bag produktet eller ydelsen.
Den blå kundetype – ”Jakkesæt-typen”
Den blå kundetypes indkøbshumør er oftest fremkaldt pga. en følelse af fastlåsthed, og derfor er købsmotivationen: dominans og kontrol. Denne kundetype har et stort behov for at have kontrol og opnå succes, og stiller høje krav til både standarden af produktet eller servicen, men også til leverandøren. Kundetypen vil altid have det bedste, og opnå de bedste resultater, og hvis du som leverandør kan hjælpe kundetypen med det, så opnår du en loyal kunde der er købestærk og beslutningsstærk. Kundetypen vil forsøge at opnå rabatter i forbindelse med et køb, og har en: ”Hvad får jeg ud af det?”-mentalitet.
Den grønne kundetype – ”som-jeg-plejer-typen”
Den grønne kundetypes indkøbshumør er oftest fremkaldt pga. en utryghed, og derfor er købsmotivationen: sikkerhed og tryghed. Denne kundetype har et stort behov for en ærlig og tillidsfuld relation, og er en meget rolig, velovervejet og grundig kunde. Denne kundetype kan have mange bekymringer i forbindelse med et køb og værdsætter en købsproces der kan rumme dette. Det er vigtigt for denne kundetype at kunne få alle trin forklaret undervejs, i forbindelse med købet.
Der er også andre måder at udvælge ens målgruppe på. Du kan læse mere om segmenteringskriterier, købsadfærd og SMUK-modellen i vores blogindlæg: Målgruppe og segmentering.
Hvis du vil læse mere om livsstilsanalyser, kan du læse vores blogindlæg: Minervamodellen.
Kilder
Institut for kundetyper – Hvad er Emotionelle Kundetyper?
Marketingbasen – Hvad er de 4 Emotionelle Kundetyper?
Skrevet af Daniela Nordgård – SoMe- og CC-praktikant