
Lad os sige, at du har en tom avis, og du har forskellige begivenheder og nyheder, som du skal have sorteret i, og puttet i din avis. Alt efter hvem avisens målgruppe er, og hvad artiklens emne, vinkel og kilder er, skal du finde ud af hvilke nyheder og begivenheder, kunne være interessante. Til dette kan du anvende de 5 nyhedskriterier, også kaldet VISAK modellen.
Ved at anvende denne model eller dette værktøj, kan en journalist skabe fængende og vigtige artikler. Alle aviser bruger ikke nødvendigvis alle nyhedskriterierne på samme måde, eller i samme omfang, eller prioriterer dem i samme rækkefølge, fra hvad de finder vigtigt til ikke så relevant. Nogle aviser eller medier har også et andet kriterie, som de finder vigtige for avisens eller mediets brand, og artiklerne deri. Dette kunne f.eks. være: Fascination, brugbar eller underholdende.
Nyhedskriterierne kan ikke undgå at ændre sig over tid, og et kriterie der burde komme i betragtning som det 7. nyhedskriterie, er underholdningsværdien. I dag fylder dette kriterie meget mere, and det gjorde førhen.
De 5 nyhedskriterier (VISAK-modellen)
V – Væsentlighed – Ift. din målgruppe, skal nyheden eller begivenheden være relevant for læseren, og være noget som har indflydelse på læserens hverdag.
I – Identifikation – Her handler det om at læseren skal kunne relatere til et emne, eller til personer, som er med i begivenheden eller nyheden. Der skal være noget, der får læseren til at tænke: ”Det kunne være mig”.
S – Sensation – Nyheden skal have et overraskende element. Dvs. at der skal være noget i nyheden eller begivenheden som læseren ikke forventer. Det kan f.eks. være en skandale, ulykke, noget der chokerer eller noget der fascinerer.
A – Aktualitet – Nyheden skal være aktuel, og omhandle et emne som eksisterer lige nu.
K – Konflikt – Ligesom alle historier og fortællinger indeholder en konflikt, skal en nyhed eller begivenhed også indeholde en konflikt. Konflikten skaber en dramatisk effekt, med sin tilstedeværelse. Dette kan f.eks. være: uretfærdighed, uenighed, en ulykke eller samfundsproblemer.
(Det sjette nyhedskriterie) E – Eksklusivitet – Dette punkt bliver ikke altid anvendt, men noget der kan påvirke din avis positivt, er at være de første, og nogle gange de eneste, til at fortælle om en nyhed eller begivenhed. Dette nyhedskriterie er guld værd, og noget som alle nyhedsmedier ønsker. Det er altid fedt at kunne være de første til at levere en fortælling om en begivenhed eller nyhed.
Nærhedsmodellen
En anden og langt mere simpel model man kan anvende, i stedet for de 5 nyhedskriterier, er nærhedsmodellen. Nærhedsmodellen viser, at for læseren skal emnet være aktuelt, relevant og væsentligt. Altså noget der sker lige nu, noget de kan se sig selv i, og noget som berører læseren.
Denne model har 3 punkter:
Nærhed i tid – En nyhed der er sket i dag eller for en uge siden, er mere spændende, end en nyhed der skete for 1 måned eller et år siden.
Nærhed i geografi – Hvis der sker en tragisk ulykke i Bangkok, er det ikke lige så interessant, som hvis det sker i Kolding. Danskere (dette er en generalisering) er langt mere interesseret i begivenheder eller nyheder, som sker tæt på dem selv, da det er nemmere at relatere til.
Nærhed i kultur – Denne kan også forstås lidt som nærhed indenfor fælles interesser. Hvis man er helt vild med sport, ønsker man at læse om det. Men hvis man ikke er vild med sport og i stedet interesserer sig for film, musik eller strikning for den sags skyld, så vil man springe sportsartiklerne over.
Kilder:
Indidansk – Nyhedskriterier (VISAK+E)
Dansksiderne.dk – Nyhedskriterier
Skrevet af Daniela Nordgård – SoMe- og CC-praktikant