
Dette er en reklame-, marketing- og kommunikationsmodel, som man tit støder på indenfor reklame og salg. Jeg er tit stødt på AIDA-modellen igennem min uddannelse, både på EUX og erhvervsakademiet, og det er der ikke så meget at sige til, når modellen kom til i 1898, og er blevet anvendt lige siden.
Dengang brugte man den til at analysere skriftlige reklamer, hvilket man også stadig gør den dag i dag. Når du ser et billede eller plakat, der reklamerer for et eller andet produkt eller begivenhed, kan det sagtens tænke sig at den har været igennem AIDA-modellen. I dag bruger man også modellen til at udvikle og analysere videoreklamer.
Formålet med AIDA-modellen, er at påvirke og forstå forbrugerens beslutningsproces, i forbindelse med et køb eller en handling. Modellen hjælper til at få et givent budskab ud til en ønsket målgruppe.
AIDA-modellen består af 4 trin, som går ud på at skabe opmærksomhed omkring et produkt – vække forbrugerens interesse for et produkt – skabe et ønske hos forbrugeren om at eje produktet og til sidst, at forbrugeren skrider til handling på baggrund af reklamen, og køber produktet.
A – Attention / Awareness
I første fase af modellen, handler det om at fange forbrugerens opmærksomhed. Her handler det om: Det grafiske, farver, opstilling, skrifttyper, skriftstørrelser, potentielt tekstindhold, billeder og logo. Alt skal bruges korrekt og passe til produktet man ønsker at reklamere for, og endnu vigtigere, det skal passe til den målgruppe, man ønsker at ramme.
I – Interest
I anden fase af modellen, handler det om at forbrugeren skal få en interesse, for det produkt der reklameres for. Du har fået forbrugerens opmærksomhed, men hvordan fastholder du forbrugerens interesse og nysgerrighed? Her kigger du især på tekstindholdet, og appellerer til det, forbrugeren får ud af produktet. Du kan eventuelt anvende EFU-modellen til hjælp, i denne fase.
Du kan læse om EFU-modellen på vores blogindlæg: EFU-modellen.
I denne fase burde du også have styr på den målgruppe du ønsker at ramme, samt målgruppens interesser. Men hvis du endnu ikke har researchet din ønskede målgruppe, kan du læse vores blogindlæg: Målgruppe og segmentering, samt vores blogindlæg til livsstilsanalyse: Minervamodellen.
D – Desire
I tredje fase af modellen, har du nu fået forbrugeren igennem de 2 forrige faser, og nu handler det om at give forbrugeren det sidste skub. Nu skal du ind og overtale og argumentere for dit produkt, på baggrund af forrige analyser, og vække forbrugerens begær, for at EJE dit produkt.
I denne fase kan det være en god idé at kigge på hvordan du argumenterer bedst muligt, for de gode kvaliteter og fordele der er ved dit produkt. Du kan eventuelt kigge på vores blogindlæg: Reklame og argumentation og Appelformer, taler og kommunikationsmodellen, for at styrke dine argumenter bedst muligt, med din målgruppe i baghovedet.
A – Action
Dette er fjerde fase, og nu har du overbevist forbrugeren og det er forbrugerens tur til at handle. Med andre ord, det er nu forbrugeren skrider til handling (action). Dette handler ikke altid nødvendigvis om salg. Hvis du har lavet en reklame for din virksomhed, og postet den på de sociale medier, og en forbruger ender med at klikke på linket for at komme ind på din virksomheds hjemmeside, så har du skabt en konvertering, og opnået det du ville med din reklame. Og i det en forbruger foretager et køb hos dig, skifter forbrugeren titel fra ”besøgende” til ”kunde”.
AIDA-modellen har modtaget kritik for ikke at følge processen til ende, fordi den hverken tager højde for hvordan forbrugeren opfører sig efter et køb, forbrugerens tilfredshed eller sørger for at påvirke forbrugeren til at gentage købet.
Kilder
Amplify – AIDA modellen: Styrk budskabet i din markedsføring
SCRIBUS – AIDA-modellen: Enkel guide med konkrete, tidsnære eksempler
Skrevet af Daniela Nordgård – SoMe- og CC-praktikant